Austrija: Dragani Mirković oduzeli dvorac Ebenfurt!

Pjevačici Dragani Mirković su u aprilu ove godine zabranili ulazak u dvorac Ebenfurt, koji je 2010.godine godine uzela u zakup, i to zbog milionskog dugovanja. Kako ekskluzivno saznajemo, pjevačica od aprila nema pravo ulaska u palatu Ebenfurt sve dok ne isplati dug od 1.040.000 eura.

Untitled - 10ALO! je imao uvid u dokumenta koja potvrđuju naše navode, a u kojima se napominje da Dragana Mirković nema pravo korištenja ovog velelepnog zdanja.

Dragana je u aprilu ove godine dobila zabranu prilaska dvorcu. Ona mora da plati više od milion eura kako sudski izvršitelji ne bi došli da joj plijene imovinu. Dobila je i rok do kojeg mora da izmiri svoje obaveze, a tek kada riješi sve finansije, moći će da piše molbu da se njoj i njenom suprugu Toniju dvorac vrati. Taj dvorac, inače, nije u njenom vlasništvu jer je to historijsko zdanje i ona ga je samo uzela u zakup na 100 godina. Međutim, zbog neizmirenih obaveza sad su joj ga oduzeli, bar na neko vrijeme – govori naš dobro obaviješteni izvor i dodaje da renoviranje ovog objekta još uvijek nije završeno.

Nakon hapšenja radnika koji su radili na restauraciji dvorca, radovi su stali. Iako je Dragana na sva usta najavljivala da će renoviranje biti gotovo za tri godine, to se još uvijek nije dogodilo – kaže naš izvor.
Kako bismo provjerili navode do kojih smo došli, pozvali smo pjevačicu i njenog supruga, ali nam se do zaključenja ovog broja niko nije javljao na telefon. Tako nismo bili u mogućnosti da od Dragane čujemo da li je do današnjeg dana vratila dug i dobila novu dozvolu za korištenje dvorca Ebenfurt.

Podsjećanja radi, pjevačica je prije četiri godine najavila da će prva dva sprata dvorca biti otvorena za javnost, dok će ona sa porodicom živjeti na trećem i četvrtom spratu.

Renoviranje će trajati tri godine i pošto se zgrada nalazi pod zaštitom države, neophodno je ispoštovati propisanu proceduru. Prizemlje i prvi sprat najvjerovatnije će biti otvoreni za posjete turista kada nama bude odgovaralo, dok ćemo mi živjeti na drugom i trećem spratu – rekla je Dragana prije četiri godine.

Policija upadala u dvorac!

Specijalni tim austrijske policije za borbu protiv imigranata upao je 2012. godine u dvorac Ebenfurt koji je tada renovirala Dragana Mirković i tom prilikom zatekao osam ilegalaca – radnike na crno iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Kako se pisalo, ilegalci su u najkraćem roku deportovani u svoje rodne zemlje, a svima je zabranjen ulazak u Austriju, a tada se oglasio pjevačicin suprug Toni Bjelić.

Znam da su neki ljudi uhapšeni. Mi smo ove nedjelje bili u inostranstvu. Nažalost, ne znam šta se tačno dogodilo, o kojem građevinskom podizvođaču je riječ. U svakom slučaju, to nisu bili naši ljudi, mi sve radimo po propisima. Mnoge austrijske građevinske firme radile su na zamku i sve imaju uredne dozvole. Ja ne kontrolišem da li neka od njih zapošljava radnike na crno – rekao je tada Toni.

Dvorac Ebenfurt pod zaštitom države!

Dvorac koji je Dragana dobila na korištenje napravljen je 1160. godine i pod zaštitom je države Austrije. Ima četiri tornja visine od po 35 metara i prostire se na 12.000 kvadrata sa imanjem veličine hektar i po. Iako izgleda trošno i u lošem stanju zgrada je izdržala mnoge vijekove i ratove i ima neprocjenjivu historijsku vrijednost.