Djevojčice koje su zatrudnjele na ekskurziji abortirale

Vijest o djevojčicama koje su zatrudnjele na školskom izletu izazvala je zaprepaštenje u cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i šire. Riječ je o djevojčicama koje imaju 13 ili 14 godina! Identitet djevojčica je skriven, a one dolaze iz jednog sela u Bosni i Hercegovini.

"Možete li zamisliti kako su se roditelji osjećali kad su saznali da su njihove kćerke trudne? Pogotovo ako znamo da dolaze iz malog sela u kojem je to strašna sramota. Djevojčice tamo idu i u školu. A njihove porodice su obilježene do kraja života", izjavio je za njemački Bild  Nenad Babić, ginekolog i nacionalni zdravstveni koordinator u RS-u.

Iz poštovanja prema učenicama i njihovim porodicama, Babić nije odmah govorio o ovom slučaju. Javnost je obavijestio pola godine nakon što su djevojke pobacile, isključivo zbog zaštite njihova zdravlja.

Babić kaže kako je vijest objavio jer je neophodno podići razinu svijesti i upozoriti na nedostatak edukacije mladih ljudi o njihovoj spolnosti.

"Ova djeca nisu bila informisana. To nisu uradili na vrijeme ni roditelji ni škola", rekao je on.

Prema Babićevim riječima, djevojke su se od pobačaja i šoka oporavile i svi im pomažu da se što prije vrate u normalan život.

Manjak edukacije o ovom pitanju veoma je izražen u Bosni i Hercegovini. Samo u Sarajevu, prošle je godine prijavljena 31 maloljetnička trudnoća.

"Zabrinjavajuće je da 13-godišnjakinje imaju seksualne odnose. No, to je trend danas. Ipak, ne smijemo dopustiti da se djeca o spolnosti obrazuju na ulici. Tome ih mora podučiti škola", rekao je sarajevski ginekolog Senad Mehmedbašić.