Refik Hodžić: Srpska iznad svega, pa i ljudskih života, reklo bi se...

Prije nekoliko dana, Snježana Krajišnik podlegla je na Romaniji od povreda zadobivenih u planinarskoj nesreći. Nekoliko dragocjenih sati je na dnu provalije čekala da dođe spasonosni helikopter i prebaci je u bolnicu. Nije ga dočekala.

Piše: Refik Hodžić
Snježana Krajišnik je umrla zato što nadležni u MUP-u RS-a nisu htjeli da zatraže pomoć državnih institucija i pozovu helikoptersku podršku iz Sarajeva, već su insistirali na helikopteru iz Banje Luke kojem je predugo trebalo da bi stigao na vrijeme. Republika Srpska iznad svega, pa i ljudskih zivota, reklo bi se.

Jeste, ali u mohunama. Ovakva isključivost i odbijanje saradnje sa "inostranstvom" u Federaciji i državom čiji je RS dio, prisutni su samo kada su u pitanju životi "običnih građana". 

Kada treba uhvatiti krticu u sopstvenim redovima, utjerati strah u kosti nezadovoljnicima iz svog okruženja i poslati nedvosmislenu poruku medijima da će biti skršeni ako se usude razotkriti kriminalnu prirodu vlasti u RS-u, takve isključivosti nema: da zaštiti karikaturalnu premijerku Željku Cvijanović, Dodikov MUP je spremno zatrazio pomoc i saradnju policijskih organa u Sarajevu da bi izvršio divljački upad u redakciju Klix-a.

Kada se radi o interesima vladajuće klike, nije više gadljiva ni Bosna i Hercegovina, ni mrsko Sarajevo.

Nadam se da ce se novinarima iz RS-a koji odu na prijem kod Dodika, dok se budu davili masnom sarmom i jeftinim vinom, pred očima ukazati prizor smrskane Snježane Krajišnik. Buđenju svijesti se ne nadam, ali neka im makar stane zalogaj u grlu.