Bogati Saudijsci grade zid protiv najezde islamista

Kralj Saudijske Arabije Abdullah bin Abdulaziz al-Saud još je prošle godine pokrenuo je prvu fazu projekta igradnje zida dugačkog hiljadu kilometara. Cilj je zaštititi kraljevinu od džihadista Islamske države.

Gradi se niz žičanih ograda i jaraka, isprekidanih nadzornim tornjevima i stražarskim mjestima, čiji je cilj utvrđivanje sjeverne granice kraljevstva, prenosi Jutarnji list.

Na ogradama će se nalaziti termalne kamere i radari koji mogu detektirati pojedince na udaljenosti od gotovo 20 kilometara, a vozila na 40 kilometara, piše Jutarnji.

Dva teroristička napada prošle sedmice na granici Saudijske Arabije, jedan samoubilački, a drugi oružani, odnijela su živote dvojice pograničnih policajaca. Vojni analitičari su ih okarakterisali kao prvi napad Islamske države na to bliskoistočno kraljevstvo.

Islamska država smatra Saudijsku Arabiju "izdajicom islama" zbog veza sa Zapadom, zbog čega su pozvali "usamljene vukove" da napadaju saudijsku pograničnu policiju, šiitsku manjinu i strance, prenosi Jutarnji.