GRIPA I OSPICE PRED NAŠIM VRATIMA

Posljednjih dana sve su punije čekaonice u službama porodične medicine i pedijatrije u Domu zdravlja Gračanica. Pacijenti se žele na upale, povišene temperature, malaksalost što ukazuje na prehladu ili gripu. 
S prvim danima 2015.godine bilježi se porast oboljelih pacijenata sa simptomima i znacima prehlade odnosno oboljelih od akutnih respiratornih infekcija, zatim bolesti sličnih gripi, osobito mlađe populacije. 

Poznato je da niske temperature i hladnoća mogu predstavljati rizik po zdravlje svih, osobito starih osoba, djece, te kronično bolesnih. To je prema riječima šefa Higijensko epidemiloške službe Doma zdravlja Gračanica dr.Mubidina Mujića bila i očekivana pojava

Oboljelim se preporučuje izolacija u toplom prostoru sa unosom dosta tečnosti i vitamina, izbjegavanje posjeta i okupljanja ljudi u zatvorenom prostoru. Od medikamenata je dovoljna upotreba paracetamola a kod težih oblika treba se javiti ljekaru. Građani su ranije pozivani i na cjepljenje protiv gripe, a trend nabavke vakcina prati i Dom zdravlja Gračanica. Nabavljene vakcine sve su potrošene. U svakom slučaju treba poslušati savjete ljekara i pripaziti na zdravlje u narednom periodu jer će hladnih dana sigurno biti još i bez opreza će biti teško ostati imun.

Na području Tuzlanskog kantona nedavno je proglašena je epidemija morbila. Riječ je o ne tako bezazlenom zaraznom oboljenju čiji se slučajevi bilježe i na području općine Gračanica. 
Pretpostavlja se da bi razlog pojave ove bolesti u Federaciji Bosne i Hercegovine i Tuzlanskog kantona mogla biti slabija vakcinacija djece od ratnog perioda pa do danas. No među oboljelim ima starijih ali i mlađih osoba čije se godine nikako nemogu vezati za ratni i blisko postratni period. Ospice, krzamak ili morbile su vrlo zarazna virusna bolest koja se češće pojavljuje u dječijoj dobi, ali je moguća i kod odraslih sa težom kliničkom slikom. 

Ni gračanlije nisu ostale imune na pojavu ove bolesti, potvrdio je šef Higijensko epidemiloške službe Doma zdravlja Gračanica dr.Mubidin Mujić. Od pojave prvi slučajeva do sada je registrovano 40 oboljelih. Prvi simptomi će vas podsjetiti na prehladu ali nakon trećeg dana pojava osipa će vam reći da je riječ o morbili, vrlo zaraznom oboljenju te ljekari preporučuju izbjegavanje posjeta odnosno kontakata sa bolesnim. 
I naravno higijena ukućana stavlja se na prvo mjesto. Po narodnoj bolje spriječiti nego liječiti.